Boeing

F/A-18 Block III Super Hornet & EA-18 Growler

F/A-18 Block III Super Hornet & EA-18 Growler

Block III Super Hornet ja Growler ovat luotettavin valinta Suomelle tuleviksi vuosikymmeniksi ainutlaatuisen suorituskykynsä ja kustannustehokkuutensa ansiosta.

Suorituskykyisin vaihtoehto suojaamaan Suomea

Boeing on toimittanut jo yli 600 Super Hornetia ja 160 Growleria. Taistelussa testattu hävittäjäpari on suorituskykyisin ratkaisu turvaamaan Suomen alueellisen koskemattomuuden ja suojelemaan yhteiskunnan elintärkeitä toimintoja.

Hävittäjäparin jatkuva kehittäminen takaa sen säilymisen tulevaisuuden uhkien edellä vielä vuosikymmeniä eteenpäin.

Vertaansa vailla olevat ominaisuudet

Super Hornet Block III ja Growler ovat lyömätön hävittäjäpari suorituskykynsä, kustannustehokkuutensa ja valmiutensa ansiosta.

Growler ja Super Hornet ovat rakennettu samalle alustalle. 90 prosenttia Growlerin komponenteista ja järjestelmistä on yhteisiä Super Hornetin kanssa. Growler on maailman ainoa taktinen elektronisen sodankäynnin hävittäjä, jonka suorituskyky kattaa koko elektromagneettisen spektrin.

Growlerin ainutlaatuisiin ominaisuuksiin kuuluu:

 • Kyky torjua vihollisen hyökkäys kokonaisuudessaan ja lentää sellaisissa paikoissa, joissa muut hävittäjät eivät kykene operoimaan
 • Ainutlaatuinen yhdistelmä kineettisiä ja ei-kineettisiä suorituskykyjä, jotka antavat taistelunjohdolle mahdollisuuden hyödyntää hävittäjää laajalla rintamalla hävittäjätorjunnasta SEAD-toimintaan ja suojaustehtävistä tiedusteluun.
 • Varmistettu rahoitus Yhdysvaltain merivoimilta seuraavan sukupolven Block II kehitysohjelmaan takaa hävittäjän suorituskyvyn viemisen seuraavalle tasolle muun muassa rungonmyötäisten lisäpolttoainesäiliöiden, edistyneen ohjaamojärjestelmän ja elektronisen sodankäynnin lisäkykyjen avulla.

F/A-18 Block III Super Hornet kykenee suorittamaan kaikki eri uhkaskenaarioissa vaadittavat taistelutehtävät. Se on maailman taistelutestatuin ja kustannustehokkain monitoimihävittäjä. Tukialuskoneena Super Hornet on suunniteltu operoimaan menestyksekkäästi Suomen kaltaisissa haastavissa olosuhteissa. Muun muassa Precision Landing Mode (PLM) -ohjelmisto, lyhyt kiitoratavaatimus, kyky hitaaseen lähestymiseen ja korkea vajoamiskulma, vankkarakenteiset laskutelineet, kaksi moottoria ja minimaaliset huolto- ja ylläpitotarpeet takaavat, että Super Hornet soveltuu erinomaisesti Suomen ilmavoimien liikkuvaan taistelutapaan.

Super Hornetin seuraava kehitysversio, Block III, vie hävittäjän suorituskyvyn seuraavalle tasolle. Päivityksiin kuuluu:

 • Hävittäjän elinkaaren keston nostaminen 6 000 lentotunnista 10 000 lentotuntiin
 • Lisääntynyt verkon kapasiteetti
 • Pidempi toimintasäde
 • Paremmat häiveominaisuudet
 • Edistynyt ohjaamojärjestelmä ja uudet sensorit

Block III Super Hornetin ominaisuudet

RUNGONMYÖTÄISET LISÄPOLTTOAINESÄILIÖT

Uusilla siiven ja rungon liitoskohdan yläpuolisilla lisätankeilla mahdollistetaan pidempi toimintamatka. Tankit eivät muotoilunsa takia tuo lainkaan lisävastusta. Tankien vetoisuus on 1589 litraa polttoainetta. Ilmanvastustuksen vähentymisen ansiosta hävittäjä voi lentää pidempään, nopeammin ja/tai kantaa enemmän painoa.

RUNGONMYÖTÄISET LISÄPOLTTOAINESÄILIÖT

KATTAVAMPI TILANNEKUVA

Kehittynyt ohjaamojärjestelmä sisältää uuden 10x19-tuumaisen kosketusnäytön, johon automaattisesti muodostuu yhteinen taktinen kuva eri tietolähteistä. Lentäjällä on mahdollisuus nähdä, seurata ja maalittaa useita kaukana olevia kohteita samanaikaisesti.

KATTAVAMPI TILANNEKUVA

UUSI 10 000 LENTOTUNNIN ELINKAARI

Operatiivisesta taistelukäytöstä saatujen oppien tuloksena on mahdollistettu yli 4000 tunnin lisäys hävittäjän elinkaareen.

UUSI 10 000 LENTOTUNNIN ELINKAARI

Block II IRST

Infrared Search and Track (IRST)-lämpökamera mahdollistaa vihollisen passiivisen ja autonomisen havaitsemisen ja seuraamisen kaukaa ilman häirinnälle altista ja oman sijainnin mahdollisesti paljastavaa tutkaa. Suorituskyvyn avulla Super Hornet voi havaita viholliskoneet tulematta itse havaituksi.

Block II IRST

JAETTU TAKTINEN KUVA

Sensoreittensa lisäksi Super Hornet vastaanottaa maalitietoa toisilta hävittäjiltä, tutkavalvontakoneilta, ulkopuolisilta sensoreilta ja johtokeskuksesta. Uusi edistyksellinen taktinen datalinkki TTNT välittää informaation koneen ulkopuolelta ja DTP-N prosessoi sekä ulkoa että sisältä tulevat tiedot yhteiseksi taktiseksi tilannekuvaksi.

JAETTU TAKTINEN KUVA

Alhaiset elinkaarikustannukset ja helppo transitio Suomelle

Taistelussa testattu suorituskyky, todistetusti alhaiset elinkaarikustannukset ja taattu toimitusaikataulu takaavat, että Super Hornet Block III ja Growler – yhdistelmä on luotettavin valinta Suomen seuraavaksi monitoimihävittäjäksi. 

 • Infrastruktuuri: Jopa 60 prosenttia Suomen nykyisten Hornet- hävittäjien infrastruktuurista voidaan hyödyntää Super Hornetin ja Growlerin toiminnassa, vaikka kyseessä on kauttaaltaan eri suorituskyky. Tämä takaa Suomelle merkittävän säästön hävittäjien kustannuksissa ja parantaa investoinnin kannattavuutta.
 • Koulutus: Olemassa olevan infrastruktuurin hyödyntämisen lisäksi matalariskinen transitio nykyisistä Horneteista Super Hornetiin minimoi myös ilmavoimien teollisen yhteistyön kumppaneiden riskit hankkeessa. Miehistön kouluttaminen nykyisistä Horneteista Super Hornetteihin kestää vain noin kuukauden huoltohenkilöstön koulutuksen vaatiessa mahdollisesti ainoastaan 120 tuntia.
 • Edullisuus ja elinkaarikustannukset: Super Hornetin ja Growlerin elinkaarikustannukset ovat todistetusti alhaisimmat Yhdysvaltojen taktisista hävittäjistä. Niiden operointi onnistuu helposti Suomen nykyisellä puolustusbudjetilla.
 • Soveltuvuus ilmavoimien liikkuvaan taistelutapaan ja huoltovarmuusvaatimuksiin: Suomea voi verrata lentotukialukseen niin maantieteen, taistelutavan kuin huoltovarmuusvaatimustenkin osalta. Tämän vuoksi Super Hornet Block III ja Growler -yhdistelmä tarjoaa Suomelle vertaansa vailla olevan, luotettavan ja helpon siirtymän uuteen hävittäjäkalustoon.

Sitoutunut kumppani Suomelle

Block III Super Hornet ja Growler tarjoavat ainutlaatuisen suorituskyvyn Suomen monitoimihävittäjän tarpeisiin. Growlerin vertaansa vailla olevia ominaisuuksia ei löydy muilta kilpailijoilta. Growlerin suorituskyvyn vapauttaminen Suomelle on hyvin ainutlaatuista. Suomelle se ei ole vain hävittäjä, vaan viestii vahvasta kahdenvälisestä luottamuksesta Yhdysvaltojen ja Suomen välillä.

Boeingin ja Suomen yhteistyö ulottuu 70 vuoden päähän. Viimeisimmän 25 vuoden ajan yhteistyö Suomen ilmavoimien ja Boeingin välillä on ollut läheisempää kuin koskaan F/A-18 Hornet -ohjelman kautta. Suomi hankki vuonna 1992 64 F/A-18 hävittäjää kaupassa, johon kuului myös 3,3 miljardin dollarin teollisen yhteistyön ohjelma. Hävittäjien loppukokoonpano toteutettiin Suomessa Patrian toimesta. Tämä on tuonut Suomeen merkittävän määrän teknologiaa ja osaamista sekä varmistanut itsenäisen huoltovarmuuden.

HX-hankkeen teollisen yhteistyön tarjouksemme on linjassa Suomen strategisten tavoitteiden kanssa ja vastaa täysimääräisesti Suomen hallituksen määrittämään huoltovarmuusvaatimukseen. Tämä toteutetaan hyödyntämällä nykyisen Hornet-ohjelman aikana hankittua suomalaista osaamista, tarjoamalla teknologiasiirtoja, uusia vientimahdollisuuksia ja T&K-yhteistyötä sekä takaamalla suomalaiselle teollisuudelle pääsy Boeingin maailmanlaajuiseen toimitusketjuun

Sosiaalinen media